В началото на месец юли 2011 г. НУ “Васил Левски” получи покана “St. Oliver Plunkett” primary school – училище в град Белфаст, Северна Ирландия за участие в подготвителна визита по програмата “Учене през целия живот”, сектор Коменски. Темата на проекта е “Да живеем активно, да живеем дълго”.

Така се положи началото на едно дълго и вълнуващо партньорство с нашите нови приятели Северна Ирландия, Италия, Белгия и Франция. Съвместната работа ни предостави възможност за много нова и полезна информация в областта на образованието и отношението на различните европйски държави към обучителния процес на младите хора.

Всяка страните бе домакин на среща в собствената си държава. Така всички участници успяха да се запознаят и да обогатят знанията си за нея и да научат нови и интересни щрихи останали скрити за учебниците и енциклопедиите. 

Шарлероа

(Белгия)

Домакините белгийското училище запознаха участниците в срещата с тяхната образователна система и начина на обучение на деца със специални образователни потребности. Разгледахме и училищната база, която напълно бе съобразена с различните нужди на учениците и пригодена за уменията, които придобиват.

В училището може да се изучават готварство, градинарство, работа с метали. Завършилите придобиват опит и са напълно готови да практикуват познанията си в реална работна среда. Изделията метал както и градинските продукти произведени училището лесно намират пазар в района, а това своя страна помага за финансиране му.

Сами се убедихме в уменията на учениците да готвят, защото нагостиха гостите си с хубав обяд направен тях.

Домакините показаха и страхонтото си гостоприемство и умение да се забавляват чрез организирана вечеря в къщата на техен известен музикант закътана някъде в провинцията на малката страна. Голямата камина и доста стария джубокс само допринесоха за страхотната атмосфера и незабравимата нощ с нашите партньори…

Монпелие

(Франция)

Франция

В периода 14.10. – 19.10.2013 год. в град Монпелие се проведе поредната среща проекта.  

В първия работен ден  участниците се запознаха с училището École élémentaire publique Jean Mermoz, посетиха работни моменти в клас на френските си колеги, разгледаха учебниците и учебните помагала на учениците.

През следващия ден бяха представени презентации всички партньори, които показаха най – забележителните места за всяка държава както и организацията в съответното училище.

Ето тези малчугани ни посрещнаха с “Марсилезата” и разбира се с песента на Жо Дасен – Шанз – елизе. Кратката програма под акомпанимента на деректора на училището много бързо ни пренесе в типичната кокетна френска атмосфера.  

Френското училище ни посрещна със страхотна база изпълнена с много цветни рисунки и табла. Класните стаи бяха прекрасно пригодени за учебните занятия и за удобството на малките ученици. 

Освен образователен обмен българската група извърши и културен такъв. През двудневния престой в гр. Париж бяха посетени най – известните културни забележителности в столицата на любовта и романтиката.

Белфаст

(С.Ирландия)

В периода 28.04.14г. – 03.05.14г. се проведе последната работна среща между партньорите участващи в проекта „ Да живеем активно – да живеем дълго”. Срещата бе в гр. Белфаст, а няколко дневен престой в Лондон ни запозна и с тази европейска столица. На срещата бяха отчетени резултатите извършената работа по проекта за двете години съвместна работа. Всяка държава участник анализира  и обобщи извършеното в своето училище. Координаторът на проекта г-н Марио Мартини обобщи постигнатото всяко училище. 

Разгледахме прекрасната материална база на северноирландското училище. Посетихме различни учебни часове в хода, на които домакините ни запознаха с образователната им система.

Учениците бяха подготвили богата музикална програма с ирландски песни и танци. За всички бе много интересно опознаването на тяхната култура и традиции.  

Българската група с ирландската ученичка, която отговаряше за нас и за това да ни разведе навсякъде из сградата и да ни разкаже повече за живота в училище и проектите, по които са работили с различни страни цял свят.

Белоградчик

(България)

България

От 15 до 19 март 2014 год. в НУ „Васил Левски” се проведе среща на участниците в проекта.
Програмата включваше разглеждане на столицата София, посрещане в НУ „Васил Левски”, открита педагогическа практика в IV а клас, работна среща за уточняване на дейностите до края на проекта и разговори за предстоящата визита в Белфаст.

Домакините запознаха гостите си с много 

културни и природни забележителности в

гр.Белоградчик и гр.Видин, както и с бита и културните традиции на българите.

Гостите разгледаха училището и се запознаха с организацията на учебния ден. Домакините представиха основни акценти образователната система в България. 

Изненадахме партньорите си с подготвена фолклорна програма и филм за историята на нашата държава създаването и до днешни дни.

В прогламата взеха участие и деца роми с традиционен ромски танц, с което показахме уменията да работим в мултикултурна среда. 

Едно най-значимите събития по време на визитата в гр.Белоградчик беше българската вечер, представяща националната ни кухня и уникалния български фолклор. Във вечерта посветена на България участие взе ансамбъл „Дунав”.

Категории: Проекти

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder