ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ПО ПОВОД 24 МАЙ

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е най-светлият и най-българският празник за всички нас!

Всяка година на този ден тържествените слова “Върви, народе възродени…” ни връщат назад във времето, за да си спомним светите личности на братята Кирил и Методий.

Нека следваме завета на предците ни – да съхраняваме българското слово, да обичаме и ценим родния ни език, да образоваме младите умове като им разкриваме нови хоризонти и ги водим по пътя на знанието.

Нека общите ни благородни усилия доведат родината ни до нов Златен век в областта на културните и творческите достижения, за да може поколенията след нас да се гордеят с постигнатото и да се вдъхновяват в творческите си търсения.

Уважаеми ученици,

Не забравяйте никога, че само народ, който е поставил образованието и просветата на висок пиедестал, има изключителната възможност да продължи своя славен път през вековете.

Няма нищо по-красиво високия дух и нищо по-силно знанието!

Нека не стихва жаждата ви за знания и духовно извисяване!

 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

3 март- Националният празник на България

За 145 път ще честваме Националния празник на България- 3 март!

Нека сведем чела, нека се поклоним пред героизма и непреклонен дух на всички загинали в името на България! Нека отбележим 3 март с чувство на гордост, нека с делата си докажем, че сме силен народ- горд с миналото си и отговорен към бъдещето!

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Национално математическо състезание „Европейско кенгуру“-2022/2023 учебна година

На 16.03.2023 г. 12:00 до 13:30 ч. в НУ „Васил Левски “ще се проведе Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“ за 2022/2023 учебна година. Желаещите трябва да заявят своето участие до 06.03.2023 г. ,чрез попълване на съответното заявление в училище. Състезанието е без такса за участие.

„ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва деня за борба с тормоза в училище, познат като „Ден на розовата фланелка“. На този ден всички, съпричастни с темата, обличат розово, за да изразят своята позиция.

И тази учебна година на 22.02.2023г. учениците НУ „Васил Левски“ казаха: „Не на тормоза в училище, но не за ден!“.

„Васил Левски – 150 години в сърцето на България“

Днес, 17.02.2023 г.,  нашето училище отбеляза своя патронен празник  с тържествен спектакъл под надслов „Васил Левски – 150 години в сърцето на България“.

Специални гости бяха Кметът на Община Белоградчик –Борис Николов, Председателят на Общински съвет Белоградчик- Боян Минков, Директори на институции, бивши и настоящи учители, родители и граждани.

В  препълнения салон НЧ „Развитие-1893 г.“ учениците НУ „Васил Левски“ със стихове и песни отдадоха чест към живота, делото и мислите на Левски.

 Гости на тържествения спектакъл бяха и ученици клуб „Млади възрожденци” към СУ „Христо Ботев”, които  изнесоха тематична сценка живота на  Апостола.

В края на тържествената програма г-жа Панайотова награди победителите два конкурса, проведени през месец февруари в НУ „Васил Левски“ – конкурс за рисунка на тема „Васил Левски – Апостол на свободата” и съчинение на тема „Горд съм, че съм потомък на Левски”.

И нека в този ден всички си спомним за думите на нашия Апостол на свободата: „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“

ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!

„Васил Левски-150 години в сърцето на България“

Начално училище „Васил Левски“ гр.Белоградчик посвещава седмицата 13.02.-17.02.2023 г. на различни дейности по повод своя патронен празник:

  • Изготвяне на кът, посветен на Васил Левски във всяка класна стая и на видно място пред барелефа на Апостола в училището;
  • Презентации и беседи, посветени на Васил Левски;
  • Конкурс за рисунка на тема: „Васил Левски- Апостола на свободата“;
  • Конкурс за литературно съчинение на тема: „Горд съм, че съм потомък на Левски“;
  • Занимания по интереси, посветени на Васил Левски;
  • Спортно състезание„ Лъвски скок“/ при подходящи метеорологични условия/;
  • На 16.02.2023 г. ще има почетен караул пред барелефа на Апостола в училището.

Седмицата ще завърши с училищен спектакъл под надслов „Васил Левски-150 години с любов в сърцето на България“, който ще се състои 10:00 ч. в НЧ„Развитие-1893 г.“ гр.Белоградчик.

Заповядайте и нека заедно почетем  и сведем глави пред подвига на Васил Левски!

1-ви Ноември

Скъпи ученици, уважаеми родители,

1 ноември е ден, който ние учителите с гордост отбелязваме. За нас е чест да принадлежим към съвременните будители на българското общество. Днес повече всякога трябва да помним, че в най-тежките дни своята история, българинът се е обръщал винаги към своите изначални ценности, вярвал е и е следвал будителите на времето си, имал е силата и способността да преминава през кризите с помощта на най-просветените си представители.

Днес ние всички, дори и най-малките ученици, знаем какъв ден е 1 ноември. Затова искаме да ви разкажем малко повече за самата поява на празника. Тя не е случайна. Година след обявяването на Независимостта на България, във време на тежки политически компромиси, България има нужда мобилизиране на националното самосъзнание. Денят на народните будители е замислен именно да провокира националната гордост като насочва към устоите на българското общество в лицето на най-светлите му личности.

За първи път честване на празника е осъществено в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. по предложение на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски Първи ноември е обявен за Ден на българските народни будители. През 1945 г. празникът е отменен. Честването му се възстановява едва началото на 90-те години на миналия век по инициатива на Общонародното сдружение “Мати Болгария”. Смисълът и историята на Денят на народните будители най-добре описват думите на професор Петко Ст. Петков ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ :

„Макар да се чества сравнително отскоро и с дълго прекъсване през втората половина на ХХ век, Денят на народните будители, в основата на който е почитта, заслужено отдавана на българския небесен покровител св. Иван Рилски на 19 октомври (стар стил), е празник с все още неоползотворен, но значителен духовен потенциал. В обръщението си към Ректора на Софийския университет, директорите на Художествената и Музикалната академия, Учителските институти, средните училища и окръжните училищни инспектори (Окръжно № 17743/ 28.VІІ.1922 г.) министърът на просветата Ст. Омарчевски посочва ясно причините и целите на тържественото честване: “За да се възбуди у нашата учаща се младеж и изобщо в младите наши поколения здрав, дълбок, смислен интерес към дейците на нашето минало, към просветните, политическите и културни дейци на нашия национален жив– интерес, който засега се засяга случайно, било само учителите по история и български език, било отделни обществени дейци, Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоана Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали. Нека по-често си спомняме техните имена и техните дела, нека по-често посочваме техните стремежи, та да можем и по-дълбоко да разберем, че има нещо в нашата страна, в нашия народ, което е карало толкова българи да умират за него, че думата отечество не е само понятие без стойност, а че има в него нещо, което заслужава всички наши жертви и усилия. Да направим делото на нашите бащи и деди наша гордост и наша амбиция!” Министерството на просветата дава и конкретни указания как по-правилно да се организира новообявения национален празник Първи ноември: “1) на тоя празник трябва да се дава по възможност по-тържествен характер, за да може да се повлияе в горния смисъл на младежта и гражданството, така че празникът да не остане само училищен, но и да стане общонационален в истинския смисъл на думата; 2) празникът да се урежда с оглед на местните събития и местните дейци, като на последните се отдава нужната почит, нужното внимание за назидание, подем и вдъхновение на поколенията”.

В този светъл ден ние, вашите учители, ви напомняме, че трябва да знаем историята си, да помним предците си, да пазим ценностите, които са ни завещали – да се уповаваме на знанието и науката! Честит празник на народните будители!

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС за 24 МАЙ

Уважаеми колеги, ученици и родители,

Честит 24 май -Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

24 май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа.

24 май е символ на достойнство, традиция и духовност!

На този ден ние се прекланяме пред славното дело на братята Кирил и Методий.

Прекланяме се пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност.

И да не забравяме, че каквото е днес училището, такова ще е и бъдещето ни!

Това е нашата отговорност!

Скъпи ученици, обичайте, ценете и пазете своя език и култура. Не забравяйте, че чрез него получавате знание, а знанието е прозорец към света!

Честит празник на всички учители, които в трудния делник продължават да засяват слова в браздите на времето.

Учителите, които с душа и слово всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието!

Нека уважаваме и пазим своето най-голямо богатство и гордост- СЛОВОТО!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!